Zaměstnávání zahraničních studentů a absolventů – jejich možnosti a výhody pro vás

V roce 2020 narostl zájem cizinců o studium na univerzitách v České republice. Podle dzs.cz se příliv celkově zvedl o více než 8 % s tím, že nejvíce v tuzemsku chtějí studovat Rusové, Indové a Íránci. Mnozí z těchto studentů by potom rádi v zemi zůstali a našli si tu práci – a to jak přímo při studiu, tak hned po promoci. Jaké jsou možnosti zahraničních studentů a absolventů v Česku na trhu práce? A jaké jsou výhody firem, které zaměstnají ještě studující expaty?

Nárůst zahraničních studentů v ČR je patrný i přímo v krajích. Například v Jihomoravském kraji se  podle #Brnoregion viditelně zvedl počet studentů z cizojazyčných zemí, a to hlavně z těch postsovětských (Rusko, Ukrajina, Kazachstán), ale i z Německa.

 

Students at a graduation, hugging.

Zájem cizinců o studium v České republice stabilně stoupá.

 

Více studijních programů v angličtině

Studenty do ČR láká především nabídka studijních programů v anglickém jazyce, která roste úměrně s poptávkou. #Brnoregion uvádí, že v roce 2019 nabízelo pět největších univerzit v Jihomoravském kraji dohromady 173 programů v cizím jazyce, což představuje jednu pětinu všech studijních programů.

A jelikož do Česka přijíždí tolik nových cizinců, přirozeně jich chce čím dál víc zůstávat i po studiu a najít si zde práci.

Co všechno ale zahraniční studenti potřebují k tomu, aby vůbec mohli v ČR pracovat?

 

Studenti z EU to mají snadné

Studentům ze zemí Evropské unie se práce hledá snáz než třetizemcům. Tito cizinci totiž v České republice mohou pobývat bez jakéhokoliv oprávnění a mají také volný vstup na trh práce.

Pokud už teď zaměstnáváte nebo se chystáte zaměstnat občany EU, poraďte jim, aby si pobytové oprávnění zařídili i tak. Povolení k pobytu jim totiž přinese řadu výhod a zabezpečí je pro případ, že se třeba kvůli koronaviru znovu zavřou hranice. Držitelé tohoto potvrzení (popřípadě jiného pobytového oprávnění v ČR) se mohou do země snadněji vrátit. 

Například takové potvrzení o přechodném pobytu je dobré mít, když si zahraniční zaměstnanec chce požádat o trvalý pobyt. Ministerstvo jej totiž může použít jako ten nejsnáze ověřitelný důkaz toho, že tu onen cizinec opravdu byl 5 let. Mezi další výhody pobytových oprávnění u občanů EU potom patří možnost získání rodného čísla, které mohou použít při otevření účtu v bance, žádosti o půjčku, nebo například při registraci auta.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Jak je to s třetizemci?

Studenti, kteří jsou občany třetích zemí (tedy ne občany EU), mohou rovněž v Česku pracovat. Musí však dodržet několik podmínek. Studovat musí prezenčně a musí se jednat o programy, které jsou v Česku akreditované. Za splnění těchto podmínek mají tito studenti volný vstup na trh práce

Jakmile je u vás ve firmě zaměstnáte, mohou si hned zažádat o zaměstnaneckou kartu.

Ve svém náborovém hledáčku samozřejmě můžete mít i absolventy. Studenti totiž po ukončení studia mohou zažádat o dlouhodobý pobyt za účelem hledání zaměstnání. S tímto druhem pobytu mají 9 měsíců na to, aby si v ČR našli práci (například ve vaší firmě). Jakmile takového absolventa zaměstnáte, může si už zažádat o pobyt s delší trvanlivostí, tedy zaměstnaneckou kartu.

 

!Je dobré vědět!

 

Výhodná možnost tzv. „partnerského víza“

Často se stává, že se zahraniční studenti během svého pobytu na českých univerzitách zamilují. A to nejen do České republiky, ale i do někoho tady v Česku (nejčastěji). V tomto případě je dobré vašim zahraničním zaměstnancům zvědomit, že by pro ně mohlo být výhodné zařídit si tzv. partnerské vízum, tedy povolení k přechodnému pobytu, které se vydává pro nesezdané páry na 3 roky a umožňuje jim volný vstup na trh práce.

Mnozí možná ani netuší, že k získání takového víza vlastně s partnerem nebo partnerkou nemusí být sezdaní. Musí ale Ministerstvu vnitra dokázat, že je jejich vztah reálný a doložit další skutečnosti, jako jsou např. dostatečné měsíční finance po sloučení. Benefitem tohoto druhu pobytového oprávnění je to, že jej mohou využít také stejnopohlavní páry, které se v České republice zatím nemůžou oficiálně vzít.

Jak už jsme zmínili, povolení k přechodnému pobytu pro třetizemce platí (nově) tři roky. Vaši zaměstnanci tak nebudou muset dlouho řešit žádné prodlužování, což je výhoda a znamená to méně byrokracie jak pro ně, tak pro vás

 

Proč vlastně (mezinárodní) studenty zaměstnávat?

Zaměstnávání studentů a čerstvých absolventů se mnohým může zdát složité a zbytečné, ale v reálu to s sebou přináší mnoho pozitiv. Podle portálu pruvodcepodnikanim.cz  mohou studenti do firmy přinést svěží vítr. Čerství absolventi potom většinou oplývají nadšením pro svůj obor a novými nápady, což může pomoct (re)energizovat váš stávající tým.

Jsou tady i další pozitiva. Studenty můžete už během studia například zaměstnat na Dohodu o provedení práce (DPP) nebo Dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Tyto dohody se vždy uzavírají na dobu určitou, což vám i zaměstnanci poskytne větší flexibilitu ohledně možnosti spolupráce do budoucna. Při podepsání růžového papíru a dodržení limitů hodin a částky potom nemusíte vy ani oni odvádět sociální ani zdravotní pojištění.

Nejde však jen o byrokracii a administrativu. Nezaměstnanost v Česku stabilně klesá. To znamená, že o kvalifikované a výkonné zaměstnance může být často nouze. Zaměstnávání čerstvých absolventů je tedy výhodné v tom, že si přímo ze školy můžete „ulovit“ perspektivní lidi, kteří vám v budoucnu přinesou konkurenční výhodu. Tím, že u vás vlastně začnou od začátku si je můžete takzvaně vypiplat“ přímo pro svoji potřebu. Jedná se tak vlastně o investici do firmy.

Zaujala vás myšlenka náboru zahraničních studentů a absolventů, ale nejste si jisti, jak postupovat z relokačního a imigračního hlediska? Obraťte se na nás  rádi za vás vše zařídíme! Chcete se dozvědět víc o vládních programech pro zaměstnávání cizinců? Sledujte náš blog a odebírejte měsíční HR newsletter, aby vám žádný podobný článek neutekl!

 

Zdroje článku: dzs.cz, Brnoregion, mzcr.cz, pruvodcepodnikanim.cz
Zdroj foto: pixabay.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *