Zaměstnáváme cizince: odpovědi na nejpalčivější otázky HR manažerů V

#ZamestnavameCizince Na webináři Zaměstnáváme cizince 2022 i v letošním roce s HR manažery z celého Česka pravidelně probíráme současnou imigrační a relokační situaci v zemi. Kromě vládních programů jsme se tentokrát zaměřili například na pravidla ohledně pracovníků z Ukrajiny a modré karty. Dále jsme se podělili o tipy z praxe našich konzultantů. A i v tomto článku na vás čekají odpovědi na časté otázky týkající se právě těchto témat.

CEO Foreigners Andrea Tkačuková během květnového webináře.

CEO Foreigners Andrea Tkačuková během květnového webináře.

 

Jsou nějaké nové informace ohledně zaměstnávání uprchlíků z Ukrajiny?

Od 2. května se uprchlíci nově musí zaregistrovat na cizinecké policii nebo v krajském asistenčním centru do 3 dnů. Lhůta 30 dnů už neplatí.

Stále si mohou zažádat o speciální dlouhodobé vízum známé jako „Dočasná ochrana“. K tomu potřebují pas, vyplněnou žádost a fotografii.

Pokud budete chtít takového uprchlíka zaměstnat, zkontrolujte si, zda toto vízum má. Poté můžete uzavřít pracovní smlouvu. Dále už stačí jen nejpozději v den cizincova nástupu informovat příslušnou krajskou pobočku Úřadu práce.

Pokud mají vaši Ukrajinci zájem o vycestování mimo Schengen, je to možné, pokud mají v pase vylepené štítky s kódy D/DO/667, 668 nebo 669. Ti, co mají kód D/VS/U mohou cestovat jen v rámci Schengenské zóny – pokud tedy nejsou jejich víza opatřena popiskem „MULTI“, který je k tomu opravňuje.

Dočasná ochrana platí do 31. 3. 2023. O dalším postupu zatím nebylo rozhodnuto. Sledujte naše sítě.

 

Jak je to s Ukrajinci, kteří byli povoláni?

Pokud máte zaměstnance, kteří naopak odjeli bojovat na Ukrajinu, plnění této vojenské povinnosti není neplněním účelu pobytu. Jejich pobytové oprávnění nezaniká ani při zmeškání lhůty na prodloužení povolení. Zároveň se tato doba i přes absenci započítává do pobytu po dobu 5 let, která je třeba k získání trvalého pobytu.

▶ Důležité info pro HR manažery: Zaměstnavatel v této situaci poskytne cizinci neplacené volno. Dále za tohoto zaměstnance nemusí platit sociální ani zdravotní pojištění.

 

Co ruští a běloruští občané, kteří jsou proti režimu?

Dle našich informací Ministerstva zahraničí a vnitra navrhují novou jednoduchou cestu k dlouhodobému pobytu pro bojovníky za svobodu. Zatím není jasné, jak se situace vyvine. Sledujte naše sítě.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

 

Jak je to nově s modrými kartami?

Pro období od 1. května 2022 do 30. dubna 2023 se již tradičně navýšila minimální hrubá měsíční mzda pro modré karty. Nově částka činí 56 759,- Kč měsíčně

Je dobré vědět, že důležité je datum rozhodnutí o udělení modré karty, nikoliv datum zařazení do programu nebo datum podání žádosti na ambasádě. Do budoucna se plánuje rozvolnění mzdových požadavků v rámci EU. Dle nových pravidel si jednotlivé země si budou moci volněji stanovovat minimální mzdu. Zatím není jasné, kdy k této změně dojde. Sledujte naše sítě.

 

Kdy se bude konat příští termín webináře?

Webinář se koná pravidelně. O datech vás budeme informovat na Linkedinu. Termíny najdete i na našem Facebooku, kde se rovnou můžete „zakliknout“.

V mezičase se můžete přihlásit k odběru našeho měsíčního newsletteru, ve kterém pravidelně přinášíme novinky z oblasti zaměstnávání cizinců.

Máte další otázky? Chtěli byste konzultovat situaci ohledně zaměstnávání cizinců u vás ve firmě? Obraťte se na CEO Andreu Tkačukovou na andrea@foreigners.cz.

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *