Zaměstnanci ze zemí EU: Proč si zařídit potvrzení o přechodném pobytu nebo trvalý pobyt

Zaměstnáváte cizince ze zemí Evropské unie? Doporučte jim, aby si v Česku zařídili potvrzení o přechodnému pobytu nebo trvalý pobyt. Tito cizinci tato ani jiná povolení k pobytu technicky nepotřebují, aby v Česku mohli bydlet, pracovat a studovat. Jenomže s protiepidemickými opatřeními v podobě zavření státních hranic přišel loni zádrhel. Kdykoliv se takový cizinec chtěl ze začátku trvání tohoto opatření totiž vrátit do Česka z pobytu v zahraničí, nebyl sem vpuštěn. Obě tato oprávnění přitom mají i další výhody.

Od března 2020 jsme ve Foreigners zaznamenali raketový růst poptávek a realizací služeb povolení k pobytu. Meziročně se jednalo o osmnácti procentní nárůst. Důvodem je mimo jiné i koronavirové omezení v podobě uzavření státních hranic.

Zájem občanů EU o pobytová oprávnění narostl i z důvodu uzavření hranic v roce 2020.

Zájem občanů EU o pobytová oprávnění narostl i z důvodu uzavření hranic v roce 2020.

Pojistka pro vstup do ČR

Ačkoliv dle legislativy příslušníci Evropské unie nepotřebují mít na území České republiky žádné povolení, i jim se kvůli pandemii koronaviru zkomplikoval život. Ti, kteří se před uzavřením hranic nenacházeli v Česku, se totiž najednou už nemohli vrátit. Stalo se to například jednomu občanovi Polska, který se přes naši republiku vracel do rodné vlasti a zůstal dva dny zadržený na pražském letišti. V ten moment mu nepomohlo ani potvrzení od polské ambasády, že může státem tranzitovat. Jak polské, tak české úřady byly v tomto případě bezmocné.

Až později pro ty občany EU bez potvrzení o přechodném pobytu nebo trvalém pobytu v ČR přibyla možnost prokázat se originálem či alespoň scanem nájemní smlouvy, pracovní smlouvy anebo jiným dokumentem, ze kterého vyplývá, že jsou v ČR doma

Jistota je jistota

Ani to však nemusí vždy řešit jejich problém. Představte si například, že jste mladá Francouzka, která si spokojeně žije v Praze. Pak se vracíte z dovolené ze zahraničí a najednou vás nechtějí pustit zpátky přes hranice Česka. Zmatečně hledáte nájemní smlouvu, respektive její scan, a jak na potvoru zjišťujete, že oba dokumenty zůstaly v pražském bytě. V tuto chvíli by se ani tato občanka EU zpátky do Česka nedostala.

Ponaučení tedy jasně zní: jistota v podobě pobytových oprávnění je jistota.

Zmíněný nárůst poptávek povolení k pobytu byl tedy především na straně těch EU cizinců, kteří už v Česku pobývají. Cizinci si tak chtějí pojistit bezpečný a návrat do ČR. Zvýšený zájem potvrdil také Odbor azylové a migrační politiky (OAMP) Ministerstva vnitra ČR. „V roce 2019 požádalo 16 462 občanů jiných členských států EU o potvrzení o přechodném pobytu v ČR a 7 533 o povolení k trvalému pobytu v ČR. V roce 2020 požádalo 19 438 občanů jiných členských států EU o potvrzení o přechodném pobytu a 7 314 o povolení k trvalému pobytu. Počet žadatelů o přechodný pobyt tak meziročně vzrostl o 18 procent,“ informuje ministerstvo.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Benefity pro cizince

Výhod potvrzení o přechodném pobytu a trvalého pobytu je víc. Pro zahraniční zaměstnance z EU se jedná především o to, že s pobytovým oprávněním získají přístup ke službám, které jsou pro ně jinak hůře dostupné nebo komplikované. Jedná se například o registraci automobilu (a s tím spojené získání SPZ), otevření účtu v bance, žádost o půjčku, nebo smlouvu s mobilním operátorem a poskytovatelem internetu. S pobytovým oprávněním cizinec také získá rodné číslo, které je v Česku klíčem k mnoha dalším službám (včetně již zmíněného otevření účtu v bance). Trvalý pobyt s sebou potom přináší ještě více benefitů, včetně přístupu ke vzdělání a práva na podporu a důchod

Potvrzení o přechodném pobytu nebo trvalý pobyt je pro občany EU výhodný taky když chtějí do Česka přivést své partnery ze třetích zemí. Takoví rodinní příslušníci občanů EU, kteří jsou ještě v zahraničí, potřebují nejprve na příslušné ambasádě zažádat o schengenská víza za účelem rodinným, a po příjezdu do ČR zažádat o povolení k přechodnému pobytu pro rodinné příslušníky občanů EU. Ti třetizemci, kteří už na území ČR legálně jsou (například zde mají víza či dlouhodobý pobyt za účelem studia či práce) a zároveň jsou partnery cizinců z EU, si žádají rovnou z území ČR právě o povolení k přechodnému pobytu pro rodinné příslušníky občanů EU

V případě žádostí z ČR je nutné, aby se ten občan EU, na kterého se třetizemec navazuje, prokázal právě potvrzením o přechodném  pobytu. Pokud by se třetizemec chtěl sloučit na Čecha, čeští občané s trvalým pobytem v ČR samozřejmě žádný další „pobyt“ prokazovat nemusí.

Kdo měl největší zájem?

Nejčastěji o pobyty žádali Slováci, Rumuni a Maďaři. Zcela dominantní podíl na nárůstu počtu žádostí v roce 2020 přitom měli občané Slovenska, kdy v roce 2019 přišlo na úřad 5 877 žádostí o potvrzení o přechodném pobytu, zatímco loni naši východní sousedé podali 8 178 žádostí tohoto typu. Po Slovácích následovali občané Rumunska a Maďarska.

Benefity pro Česko

Nárůst „papírově zaznamenaných“ evropských cizinců nepřináší výhody jenom samotným držitelům pobytového oprávnění, ale je plusem i pro zemi samotnou. Jak říká Hana Malá z tiskového oddělení Ministerstva vnitra ČR, „Česko tím získává lepší přehled o občanech jiných členských států EU dlouhodobě pobývajících na našem území, což je užitečné z mnoha praktických důvodů. Cizinci vždy reálně ovlivňují podmínky života v místě svého pobytu a využívají veškerou tamní infrastrukturu – ubytovací, dopravní, zdravotnickou, vzdělávací a podobně, kterou sdílí s místním obyvatelstvem. Při výkonu veřejné správy je nutno s touto skutečností pracovat.“

Expati si život v zemi uprostřed Evropy chválí především díky promyšlené infrastruktuře, spolehlivé hromadné dopravě, obecnému bezpečí, fungujícímu zdravotnímu systému, balancu pracovního a osobního života nebo vyžití pro děti. I proto je tedy dobré vašim zaměstnancům ze zemí EU žádost o jedno nebo druhé oprávnění doporučit. Těžit z nich totiž budou všichni.

Pokud potřebujete pomoci s relokací vašich zaměstnanců do Česka, neváhejte se nám ozvat – rádi za vás vše zařídíme! Chcete se dozvědět víc o vládních programech pro zaměstnávání cizinců? Sledujte náš blog a odebírejte měsíční HR newsletter, aby vám žádný podobný článek neutekl!

Zdroj foto: pixabay.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *