I zaměstnanci z EU musí při dlouhodobém pobytu v Česku nahlásit svoji adresu

Ano. Co se týče zaměstnání v České republice, mají to občané zemí Evropské unie mnohem jednodušší než cizinci, kteří k nám míří z třetích zemí. Jak jsme informovali v tomto článku, občané EU nemusí žádat o žádné vízum nebo povolení a pro práci v Česku jim stačí pouze jejich pas nebo občanský průkaz. Ani oni ovšem nejsou ušetřeni povinnosti oznámit svoji novou adresu v případě, že v zemi plánují zůstat dlouhodobě.

zaměstnanec EU ČR povinnost hlásit adresu

Expati, kteří přijeli do Česka za účelem cestování, na návštěvu, studovat anebo pracovat a zůstávají déle než 30 dní, musí nahlásit adresu svého nového bydliště na cizinecké policii. Toto platí pro obyvatele EU a taky Norska, Islandu, Lichtenštejnska a Švýcarska. Pokud svoji adresu nenahlásí, mohou v případě odhalení dostat pokutu až 3 000 Kč.

Možná víte, že i ten, kdo poskytuje v Česku ubytování cizincům, je povinen zaregistrovat svého “expatího” nájemníka na oddělení cizinecké policie. Nicméně my našim klientům důrazně doporučujeme, aby se o nahlášení své adresy raději postarali sami a nespoléhali se na to, že to udělá majitel jejich pronajatého bytu. Protože jak víme, ne všichni lidé jsou zodpovědní a řádně plní své povinnosti. A ten, kdo pak bude bitý za nedodržení legislativy, je právě váš nový zaměstnanec.

Proto svého nového člověka z EU o této skutečnosti informujte (můžete mu rovnou poslat článek v angličtině) a nejlépe sami dohlédněte, že svoji povinnost splnil. Tzn. má veškeré své doklady v pořádku a může se tak plně a bez starostí věnovat práci ve vaší firmě.

Pomáháte vašemu zahraničnímu zaměstnanci najít si v Česku ubytování? Obraťte se na Foreigners a my to uděláme za vás. Naši nabídku bytů k pronájmu najdete tady.

Zdroj fotografie: Pixabay

Lucie Patkova

Hello, our dear blog readers! Since I am passionate about sharing interesting and important information, it's my pleasure to keep you updated what's going on in the Czech Republic so you feel at home here ;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *