Příznivější opatření ohledně vstupu třetizemců do ČR ze zemí s rizikem nákazy COVID-19

Plánujete ve vaší firmě zaměstnat třetizemce z míst, kde se aktuálně výrazně zhoršila epidemiologická situace? S platností od 4. května Ministerstvo zdravotnictví České republiky (MZČR) vydalo novou podobu tzv. Ochranného opatření, které ošetřuje cestování do ČR ze zemí s extrémním nebo nízkým rizikem nákazy nemoci COVID-19. Nová pravidla jsou o něco vlídnější.

Oproti minulé podobě tohoto opatření (platné od 17. dubna do 3. května) se v nové verzi objevily úpravy, které pozitivně ovlivňují příliv zahraničních pracovníků do Česka. Díky těmto úpravám se totiž tito zaměstnanci mohou do ČR dostat i ze zemí, kde je to zakázané – jen je třeba trpělivosti.

Od 4. května má možnost se do ČR dostat více třetizemců než dle původního opatření MZČR.

Od 4. května má možnost se do ČR dostat více třetizemců než dle původního opatření MZČR. 

Co bylo zakázáno

S účinností od 4. května 2021 MZČR zakázalo vstup na území ČR pro všechny třetizemce ze zemí, které nejsou na seznamu zemí s extrémním nebo nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19. Zákaz vstupu mají také třetizemci, kteří mají v těchto třetích zemích přechodný nebo trvalý pobyt

Cestovatelská mapa i další informace jsou k dispozici na webu ministerstva. Toto pravidlo obsahuje i výjimky. Pokud vám v těchto zemích například uvázl zaměstnanec, který už má v Česku trvalý pobyt, může se dostat zpátky.

Do ČR ale mohou i nadále přijet:

  • cizinci s povolením k dlouhodobému nebo trvalému pobytu v zemích s nízkým rizikem nákazy onemocnění COVID-19
  • držitelé platného dlouhodobého víza, průkazu o povolení k dlouhodobému, přechodnému nebo trvalému pobytu na území ČR
  • cizinci, kterým bylo Českou republikou po 11. květnu 2020 vydáno krátkodobé vízum
  • cizinci s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v EU
  • rodinní příslušníci, tj. manžel/manželka, rodič (jde-li o občana EU mladšího 21 let), potomek mladší 21 let, potomek manžela občana EU, potomek nebo předek nebo potomek nebo předek manžela občana EU, pokud je závislý na výživě poskytované občanem EU nebo jeho manželem
  • pracovníci mezinárodní dopravy
  • akreditovaní členové diplomatických misí
  • cizinci, kteří mají prokazatelný trvalý partnerský vztah s občany ČR nebo občany EU s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem v ČR (na základě potvrzení od Ministerstva zahraničních věcí)

Mezi další výjimky z tohoto pravidla patří také cesty, které se konají v rámci zájmu ČR (na základě potvrzení), naléhavé mimořádné situace a cesty uskutečněné na základě přeshraniční spolupráce integrovaných záchranných sborů.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Úpravy: Pravidlo 12 hodin a 14 dnů

S účinností od 4. května 2021 MZČR také zakázalo vstup na území ČR cizincům, kteří jsou státními příslušníky zemí s extrémním rizikem výskytu onemocnění COVID-19. Původní opatření se vztahovalo pouze k národnostem těchto cizinců. Nové opatření se ale odkazuje na čas, kteří cizinci v těchto zemích strávili

Vstup mají do ČR zakázaný všichni ti, kteří v zemích s extrémním rizikem výskytu onemocnění COVID-19 pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech. Jedná se jak o občany těchto zemí, tak cizince, kteří tam pouze pobývali.

Z praktického hlediska to znamená následující: Pokud se cizinec, který se potřebuje z těchto zemí dostat do ČR, na 14 dní přesune do země, na kterou se opatření MZČR nevztahuje, může přijet, i když nemá v ČR ještě pobytové oprávnění (ale pouze vízum). 

Pokud potřebujete pomoci s relokací vašich zaměstnanců do Česka, neváhejte se nám ozvat – rádi za vás vše zařídíme! Chcete se dozvědět víc o vládních programech pro zaměstnávání cizinců? Sledujte náš blog a odebírejte měsíční HR newsletter, aby vám žádný podobný článek neutekl!

 

Zdroj článek: MZČR, Zákony pro lidi
Zdroj foto: pixabay.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *