Nabíráte zahraniční zaměstnance z Ruska nebo Indie? Pozor na pozastavení služeb v Moskvě a Dillí

Současná diplomatická roztržka mezi Ruskem a Českem ve spojitosti s kauzou Vrbětice se dotkla také konzulárních služeb pro ruské občany, kteří v Moskvě žádají o pobyty na území České republiky. V Indii se potom zhoršila epidemiologická situace a hlavní město Dillí bylo nuceno přistoupit k zákazu vycházení. To zkomplikovalo příjem žádostí i v této zemi. (Článek aktualizován k 28. 4. 2021 – činnost služeb v Moskvě byla obnovena, ale ambasáda funguje v omezeném režimu, tudíž mohou nastat prodlevy.)

Zaměstnáváte nebo plánujete zaměstnat zahraniční pracovníky z Ruské federace nebo Indie? Dejte si pozor na pozastavení služeb konzulátu na Českém velvyslanectví v Moskvě a Velvyslanectví České republiky v Dillí

Na Českém velvyslanectví v Moskvě byl pozastaven příjem žádostí o pobyt na území ČR.

Na Českém velvyslanectví v Moskvě byl pozastaven příjem žádostí o pobyt na území ČR.

Uzavření Konzulárního oddělení v Moskvě

Vzájemné snižování personálních stavů na Ruském velvyslanectví v Praze a Českém velvyslanectví v Moskvě se dotklo konzulárních služeb. Konkrétně se jedná o žádosti o pobytová oprávnění na území ČR a souvisejícími agendami, jako například příjem zahraničních zaměstnanců do vládních programů ekonomické migrace

Konzulární oddělení v Moskvě bylo kvůli současné situaci nuceno pozastavit své služby. To znamená, že veškeré žádosti o dlouhodobé pobyty, které byly prostřednictvím tohoto oddělení podány, byly rovněž pozastaveny

Podle webových stránek Velvyslanectví České republiky v Moskvě budou klienti, kteří byli již objednání k podání žádosti, informování o datu, kdy se budou moct na oddělení dostavit. 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

Pozastavení vládních programů ekonomické migrace

V souvislosti s tím bylo podle Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v Moskvě až do odvolání rovněž pozastaven příjem žádostí o zařazení zaměstnanců z Ruska do vládních programů. Jedná se o Program klíčový a vědecký personál a Program vysoce kvalifikovaný zaměstnanec.

I nadále funguje úřad v Jekatěrinburgu (kde je pouze dočasně pozastaven příjem žádostí o víza a pobyty za účely studia). I to se ale může podle Migračního týmu MPO změnit v závislosti na diplomatické situaci. Konzulát v Petrohradě diplomatická roztržka také zatím neovlivnila. Podle webových stránek Generálního konzulátu České republiky v Petrohradě ale tento konzulát v současné chvíli nepřijímá žádné registrace k podání žádostí o dlouhodobá víza a pobyty. Je to z důvodu naplnění kapacity na květen 2021. Termín obnovení registrací bude ohlášen rovněž na stránkách konzulátu.

Podle ČTK Ministerstvo zahraničí ČR dnes (22. 4. 2021) očekává vyjádření Ruska ohledně nápravy situace – tj. návratu vyhoštěných diplomatů zpět do Moskvy. Nevyhovění požadavku se odrazí na dalším snižování stavů na Ruském velvyslanectví v Praze. To by však mohlo opět mít stejné dopady i na Českém velvyslanectví v Rusku. Situace se mění v rámci hodin. Je tedy třeba být na pozoru a sledovat, jak se vše vyvine.

AKTUALIZACE (k 28. 4. 2021)

Podle Migračního týmu MPO je od 28. 4. 2021 s ohledem na skutečnost, že konzulární sekce Velvyslanectví ČR v Moskvě částečně obnovila svoji činnost, opět zařazovat žádostí do Programu klíčový a vědecký personál a Programu vysoce kvalifikovaný zaměstnanec pro uchazeče, kteří žádají o pobytové oprávnění přes zastupitelský úřad ČR v Moskvě. Vyřízení žádostí ale může trvat delší dobu, jelikož ZÚ funguje pouze v omezeném režimu.

Zákaz vycházení v Dillí

Podle webových stránek Velvyslanectví České republiky v Dillí je v současné době problém s příjmem žádostí i v této zemi. Indie se potýká se zvýšenými počty nákazy nemocí COVID-19 a konkrétně v Dillí přikročili k zákazu vycházení. Důsledkem tohoto zákazu je dočasné pozastavení příjmu vízových žádostí na velvyslanectví. Rozhodnutí bylo učiněno 21. 4. 2021 a bude platit až do odvolání. O obnovení příjmu žádostí bude velvyslanectví informovat. 

Žadatelé, kterým byl už termín k příjmu vízových žádostí přidělen, budou kontaktováni pracovníky konzulárního oddělení s dalšími informacemi prostřednictvím e-mailu

Zajímá vás více o zaměstnávání cizinců v Česku – vízové a jiné imigrační záležitosti, rozhovory, tipy z praxe? Sledujte náš blog a odebírejte náš HR newsletter, aby vám nic neuniklo!

 

Zdroje článku: čt24, Velvyslanectví ČR v Moskvě, MPO, Generální konzulát ČR v Jekatěrinburgu, Generální konzulát ČR v Petrohradě, ČTK, Lidovky.cz, Velvyslanectví ČR v Dillí
Zdroj foto: pexels.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *