Koronavirus: Koronavirový semafor a změny v příjezdech občanů třetích zemí

Situace kolem koronavirové pandemie se v Evropě se během posledních týdnů zlepšuje  což vede k postupnému uvolňování mnoha pravidel. Pozadu nezůstává ani znovuotevírání některých státních hranic. Česká republika spustila tak zvaný “koronavirový semafor”, na základě něhož v tuto chvíli umožňuje vstupovat do země většině občanů EU a zmírnila i omezení pro občany třetích zemí.

Koronavirový semafor

Zřejmě nikomu nemohlo uniknout, že 1. června česká vláda zavedla tak zvaný. “koronavirový semafor”, který ukazuje, jak je velké riziko nákazy koronavirem v jiných zemích EU. Jednotlivé země dělí do tří skupin podle výšky rizika. 

Stručně řečeno:

  • V zemích označených zeleně je riziko nákazy nízké a jsou tedy považovány za bezpečné;
  • V oranžově označených zemích je riziko nákazy střední a jejich návštěva se nedoporučuje;
  • Země označené červeně jsou považovány za vysoce rizikové a na cestování do/z těchto zemí se vztahují omezení.

Přibližně dva týdny po jeho vydání jej vláda dále aktualizovala, čímž Českou republiku otevřela občanům dalších evropských zemí a také Čechům umožnila více cestovat po Evropě. Od 15. června tedy platí, že cestování do zemí označených zeleně je povoleno bez omezení. Není nutné uvádět důvod vstupu do země, což znamená, že bude povoleno i cestování za účelem dovolené. Češi ani občané těchto zemí nemusí po příletu z těchto zemí do České republiky předložit negativní test na COVID-19 nebo podstoupit povinnou 14denní karanténu.

Co se týče zemí označených oranžově či červeně, platí, že tyto země jsou i nadále vázány omezeními vydanými Ministerstvem zdravotnictví (například turisté z těchto zemí nemají povolen vstup na území České republiky). Aby mohli cizinci vstoupit na území České republiky, je třeba uvést důvod vstupu, jímž může být například studium nebo práce v Česku. Všechny podrobnosti týkající se této problematiky lze nalézt na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

Mezi země označené červeně nyní patří pouze Švédsko, Portugalsko a Slezské vojvodství, kdežto mezi oranžově označené země patří Velká Británie a Belgie.

Je také třeba mít na paměti, že ostatní země mají svůj vlastní soubor pravidel a omezení týkajících se cestování a tato pravidla musí být stále dodržována, dokud i tyto země neohlásí jejich uvolnění (případně zpřísnění).

Totéž platí opačně: například Švédsko umožňuje lidem vstupovat do země a opustit ji bez omezení, ale podle české vlády je to země s vysokým rizikem nákazy, a tak při cestování ze Švédska do České republiky je stále nutné provést negativní test na COVID-19 nebo podstoupit povinnou 14denní karanténu.

Příjezdy občanů třetích zemí

Dobrá epidemiologická situace ovšem neovlivnila pouze příjezdy občanů zemí EU, ale dotkla se i občanů třetích zemí. To sice neznamená, že by se pro ně začaly hromadně otevírat hranice, nicméně jejich příjezd do ČR je nyní opět o něco jednodušší.

Nově mohou ti třetizemci, kteří nejsou držiteli povolení k pobytu nebo víza, ke vstupu použít tzv. překlenovací štítek. Tento překlenovací štítek lze získat na Odboru azylové a migrační politiky po podání žádosti o prodloužení povolení k pobytu nebo při podání žádosti o změnu dlouhodobého víza na povolení k dlouhodobému pobytu. Před návštěvou kanceláře OAMPu je potřeba objednat se a předložit kopii jejich lístku na vlak nebo letenku.

Lidé, kteří jsou stále v zahraničí, požádali o prodloužení, ale před odjezdem z České republiky nežádali o vlepení překlenovacího štítku do pasu a jejich povolení k pobytu již vypršelo, se nemohou do České republiky vrátit, protože nemají v cestovním pasu platné povolení k pobytu ani výše zmíněný překlenovací štítek. V takovém případě mají možnost požádat o vízum typu DV/R na českém velvyslanectví, pokud je v jejich zemi otevřené.

Pokud v zemi původu dotyčného cizince není české velvyslanectví otevřené, není možné, aby se vrátili do České republiky jinak než přijetím s překlenovacím štítkem připojeným v České republice ještě před odjezdem.

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

Prodloužení povolení k dlouhodobému pobytu

Expati ze zemí mimo EU mohou nyní také prodloužit svá povolení k dlouhodobému pobytu poštou, což znamená, že nemusí být osobně přítomni v České republice. Toto ovšem platí pouze v případě, že nemají v plánu změnit typ povolení k pobytu. To znamená, že cizinci si nemohou vyměnit například své vízum za povolení k dlouhodobému pobytu atd.

Jak můžeme v tomto případě my ve Foreigners pomoci? Pokud jde o povolení k pobytu pro cizince ze zemí mimo EU, mohou jednoduše udělit jednomu z našich konzultantů plnou moc. Tento pak za dotyčného cizince předloží žádost. Je ale pravděpodobné, že rozšíření nebude schváleno do konce srpna (nebo do jiného měsíce v závislosti na datu předložení žádosti o prodloužení), což by mohlo být komplikací pro zaměstnance, kteří mají nastoupit v září. To znamená, že cizinec, který má zájem o prodloužení povolení k pobytu, musí do ČR přijet během srpna (nebo jiného měsíce v závislosti na platnosti povolení k pobytu), aby si mohl vyzvednout biometrickou kartu.

Pokud kdokoli z vašich zaměstnanců tedy potřebuje pomoc s procesem prodloužení povolení k pobytu, neváhejte nás kontaktovat a my velmi rádi se vším pomůžeme!

Potřebujete-li cokoli ohledně dokumentů pro vaše zahraniční kolegy zkonzultovat, můžete se obrátit přímo na nás.

Chcete být v obraze, co se dalšího vývoje ohledně otevírání hranice týče? Sledujte náš blog a taky Facebook či Instagram. Svým zaměstnancům také můžete nabídnout odběr našeho newsletteru, jehož prostřednictvím budou pravidelně dostávat nové informace o situaci v České republice.

Anna Minjaríková

Hello, readers! My job is to provide you with some interesting tips and useful information about all the things Czech. ♫ I'll be there for you! ♫

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *