Jak lépe porozumět multikulturnímu týmu?

Zaměstnáváte cizince? Nerozumíte si s kolegy ze zahraničí? Setkali jste se s kulturními rozdíly, které vytvářejí zbytečné konflikty, s nimiž nevíte, jak naložit? Při práci s lidmi z různých koutů světa se hodí vědět, odkud tito lidé pocházejí a v jakém prostředí vyrostli. Porozuměním nakonec dojdete k úspěchu nejen u jedinců, ale u celého týmu. Pokud chcete prosperovat v dnešním multikulturním prostředí a bez problémů či nedorozumění posouvat váš tým kupředu, čtěte dál!

Ve velkých městech, jako je Praha a Brno, jsou procenta cizinců v České republice nejvyšší. Ve skutečnosti máme aktuálně největší počet takzvaných expatů od doby, kdy Český statistický úřad (ČSÚ) začal sledovat vývoj počtu cizinců podle postavení v zaměstnání (2017).

Můžeme je rozdělit na dva typy:

1) cizinci s platným živnostenským oprávněním – kterých je v České Republice 87 228

2) cizinci evidovaní úřady práce – s o dost vyšším číslem 472 354 cizinců

Aktuálně žije v České republice zhruba 524 tisíc cizinců.

Lidé z ciziny jsou dnes téměř všude a my bychom to měli brát jako velké plus. Pozitiva, která někteří z nás nevidí nebo berou jako samozřejmost, jmenujeme:

  • Expati jsou rádi, že v Česku našli práci a váží si jí.
  • Nevadí jim připlatit si za kvalitu, a to ať se jedná o jídlo, oblečení nebo bydlení.
  • “Nutí” nás učit se cizím jazykům, nejen angličtině.
  • Přinášejí nové tradice a ukazují trochu jiný pohled na svět.
  • Když jdou po ulici, tak se většina z nich usmívá, což Češi moc nedělají 😀
  • Ničí stereotypy, kterým se tak lehce uvěří.
  • Krmí naši vášeň cestovat a poznávat další země a kultury.
  • Cizinci nám pomáhají více komunikovat, být shovívaví a chápaví.
    • Proč? Mluví v cizím jazyce a na spoustu věcí se musí zeptat, protože v Česku stále nemáme tolik značek, informačních tabulí, letáků nebo třeba internetových stránek v angličtině.

Komunikace s multikulturním týmem může být někdy obtížnější. Když jednáte s expaty, je většinou vše v pořádku, když se jejich kultura tolik neliší od té naší, jak zvyky, tak prostředím, ve kterém tito lidé vyrůstali. To platí především při jednání se zaměstnanci ze střední Evropy, kteří nám jsou velmi podobní. Problémy nastávají, když narazíme na jiné kultury a náboženství. To jsou například jedinci z Indie, Číny, Japonska, Korey a podobně. Tito lidé žijí odlišným stylem života, což může vyvolat nestandardní situaci.

Pro porozumění jiným národnostem můžeme použít Lewisův model:

Tento model se dělí na tři, vzájemně se prolínající části.

  • Modrá barva vyznačuje Lineárně-aktivní skupinu – která je nejvíce podobná naší zemi, jak ve zvycích, tak chováním – jsme chladní na povrch, rádi máme vše naplánované, jsme aktivní jak v komunikaci, tak ve sportu a rádi soutěžíme.
  • Červená neboli Multi-aktivní označuje země s větším temperamentem. Jednotlivci z těchto zemí jsou více emočně založení, spíše budou dělat ukvapená rozhodnutí, když jsou naštvaní nebo šťastní a velmi jednoduše se urazí.
  • Poslední barva, žlutá, zastupuje skupinu Reaktivní – ta zahrnuje především Asii, kde se lidé chovají odměřeně, zdvořile, raději poslouchají, než aby sami mluvili, a rádi si drží odstup.

Více o tomto modelu najdete zde.

Tato tabulka s vlastnostmi Lineárně-aktivních, Multi-aktivních a Reaktivních kulturních typů vám pomůže zařadit jedince, s nímž se setkáváte. Třeba vašeho kolegu.

Měli bychom mít na mysli, že tento model vám pomáhá najít stereotypy. Ty se můžou hodit, ale musíte si být vědomi toho, že to je jen berlička, a že to není 100% definice každého z nás. V posledních pár letech se rozmohlo cestování a stěhování do zahraničí, kde se mnohdy lidé zamilují, založí rodinu a začnou v cizí zemi žít. Poté záleží, jestli “dítě” zdědí podobné chování a reakce, jako mají rodiče, a své místo samozřejmě zaujímá výchova.

Narazili jste ve firmě či týmu na kulturní nesoulad?

Pokud byste si nebyli jistí nebo si nevěděli rady s mezinárodními zaměstnanci, kontaktujte nás na e-mailu nebo webových stránkách. Rádi vám pomůžeme.

Setkali jste se s kulturními rozdíly? Máte zkušenosti s kolegy ze zahraničí? Podělte se s námi v diskuzi pod tímto článkem o vaše příhody, uvítáme je!

Zdroje obrázků/fotografií:

https://unsplash.com/photos/XML1EParnpQ 

http://www.hrkavarna.cz/tema/leadership-mezi-kulturami/leaderi-vsech-kultur-upravte-si-dojem/#.XIKi3aJKipp

Hana Lahodová

Hi Everyone! My name is Hana and I am a Czech citizen, who is currently studying in Denmark. I was lucky enough to get a position of a PR Intern here at Foreigners and that means I have the great opportunity to share some of my work with you guys.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *