Foreigners členy ABSL, cizinci se vracejí do ČR a stav podnikových služeb v roce 2022

ABSL, tedy Association of Business Service Leaders, sdružuje společnosti z celé České republiky, které provozují centra sdílených podnikových služeb, outsourcují informační technologie nebo se věnují výzkumu a vývoji. K této asociaci jsme se teď přidali i my, abychom z naší pozice mohli ještě intenzivněji sdílet naše know-how ohledně zaměstnávání cizinců a jejich integrace do české společnosti. Naším společným cílem je, aby se pracovníci ze zahraničí (nejen) v těchto firmách cítili jako doma.

CEO Foreigners Andrea Tkačuková s Veronikou Hrobskou, Janem Závorou a Ladislavem Kučerou na ABSL Leader’s Hybrid Conference

CEO Foreigners Andrea Tkačuková s Veronikou Hrobskou, Janem Závorou
a Ladislavem Kučerou na ABSL Leader’s Hybrid Conference

ABSL Leader’s Hybrid Conference

Naše CEO Andrea Tkačuková se v listopadu 2021 zúčastnila konference ABSL Leader’s Hybrid Conference, kde formou tzv. “pop-inu” v prostorách The Flow building od Scott.Weber Workspace na Václavském náměstí společně s imigračním konzultantem Oldřichem Langem odprezentovala aktuální novinky ze světa imigrace a relokace.

Andrea na konferenci odmoderovala i diskusní panel s názvem “Stranded Abroad: Foreign talent and future challenges” s hosty Veronikou Hrobskou z Edwards Lifesciences, Janem Závorou ze společnosti SITA a Ladislavem Kučerou ze SAPu. Tématem byly zejména výzvy, které společnosti musely během pandemie řešit v souvislosti se svými zahraničními zaměstnanci. Řeč přišla například na různorodost a inkluzi, potažmo jak (a zda) mezinárodní firmy v oblasti podnikových služeb v Česku systémově řeší otázku integrace cizinců.

Rozprava se stočila k tématu fyzické a duševní pohody zaměstnanců z ciziny a oboustrannému zájmu o práci na dálku ze zahraničí, tzv. remote work, která je v naší zemi stále více skloňována, ačkoli legislativa tento typ zaměstnání bohužel neumožňuje

Stejně je tomu tak i u fenoménu workation, tedy kombinace práce a dovolené – většinou právě ze zahraničí – kterou rádi využívají cizinci i Češi. Toto téma v poslední době velmi rezonuje v české společnosti. Například podle O2 bude po období pandemie práce odkudkoli “běžným požadavkem zaměstnanců” a bude k ní zapotřebí značný technologický back-up (tj. zabezpečená firemní síť, informační cloud a spolehlivé internetové připojení). 

Jak u remote work, tak u workation vše komplikuje také problematika Bezpečností a ochranou zdraví při práci (BOZP), kdy může zaměstnanec v cizí zemi onemocnět nebo si přivodit úraz, což by se na dálku řešilo velmi složitě.

Zaměstnávání cizinců znovu na vzestupu

Imigrační a relokační služby jsou a budou stále více v kurzu. Společnosti do svých týmů kvůli stabilně nízké nezaměstnanosti v ČR (v tuto chvíli 3,6 %) totiž stále častěji hledají odborníky i řadové zaměstnance právě za hranicemi naší země. Zaměstnavatelé z oboru podnikových služeb se více rozhlíží v zahraničí i z toho důvodu, že v Česku nenacházejí pracovníky, kteří jsou dostatečně jazykově vybavení.

Jak jsme již komentovali v lednovém článku o životě cizinců v Česku v roce 2020, tento trend je velmi zřetelný. Sama ABSL na tuto situaci upozornila v nedávné tiskové zprávě, v níž se zabývá právě situací ohledně přílivu pracovníků z ciziny do ČR. Poukazuje mimojiné na to, že pro některá odvětví se zahraniční zaměstnanci stávají (nebo se už možná stali) nepostradatelnými.

Podle ředitele ABSL Jonathana Appletona cizinci v prvním roce pandemie COVID-19 často odcházeli zpět do svých domovských zemí. Nyní se relokace se už tolik neobávají, takže se situace víceméně stabilizovala.

To potvrzují i čísla, která sledujeme u nás. Počet poptávek bytů k pronájmu zahraničními klienty se totiž stabilizoval na úroveň roku 2019, tedy před pandemií. Celkově jsme v roce 2021 těchto poptávek měli o 37 % více, než právě v roce 2020.

Cizinci se do ČR vrací i navzdory komplikované byrokracii, kterou ještě více zatížila loňská novela Imigračního zákona. Více administrativně náročná (i dražší) je teď především relokace rodinných příslušníků pracovníků ze třetích zemí i EU.

Co nás zaujalo v nejnovějším reportu ABSL

ABSL každý rok vydává podrobnou zprávu, ve které analyzuje stav podnikových služeb v České republice a komentuje současné trendy a zajímavé události na trhu v této oblasti. Zmiňuje v ní i informace týkající se zahraničních zaměstnanců

  • 44 % pracovní síly v sektoru podnikových služeb tvoří v ČR cizinci, z toho tři čtvrtiny pochází ze zemí EU
  • 31 % firem zaměstnává více cizinců než našinců
  • 17 % firem umožňuje cizincům pracovat na dálku z jejich domovských zemí a dalších 36 % nad touto možností uvažuje
  • Kvůli negativním vlivům pandemie 31 % firem zintenzivnělo podporu pro zahraniční zaměstnance, aby je tak v zemi udržely
  • Ačkoli Česko mezi zeměmi střední a východní Evropy nepatří mezi nejlevnější lokality, poskytuje služby, které se vyznačují kvalitou, expertízou a udržitelností. To je především díky tomu, že firmy u nás zaměstnávají (a dokáží si dlouhodoběji udržet) pracovníky ze zahraničí
  • 39 % firem v sektoru podnikových služeb působí z ČR na globální úrovni
  • Nejpoužívanějším jazykem je v sektoru podnikových služeb angličtina

I tyto body znázorňují fakt, že pracovní síla ze zahraničí bude na Českém trhu hrát čím dál větší roli. Je tedy dobré být připravený a mít alespoň základní povědomí o tom, jak je legálně zaměstnat a pomoct jim se v ČR integrovat

S tím vám můžeme pomoci například na našich webinářích ZAMĚSTNÁVÁME CIZINCE. Další termín webináře jsme zatím nestanovili, ale v dohledné době je plánujeme obnovit. O datech vás budeme informovat na Linkedinu, kde si můžete přidat i CEO Foreigners Andreu Tkačukovou.

Zdroje: ABSL, ABSL Report 2022

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *