Doklad o zajištění ubytování v Česku a jak ho získat

Pokud uvažujete o zaměstnání expata na území České republiky, následující článek vám pomůže odhalit, jak je pro něj možné vyřídit doklad o zajištění ubytování a proč je vlastně tento dokument potřeba.

(Zdroj: Pexels)

Každý cizinec si při relokaci do České republiky musí opatřit potvrzení, že má v zemi zajištěné ubytování, aby jej pak do 3 pracovních dnů od svého příjezdu předložil na cizinecké policii. Tímto potvrzením může být buď ubytovací smlouva (což také částo bývá) anebo tak zvaný doklad o zajištění ubytování. Ten je také potřeba mít připravený při vyřizování víza na ambasádě.

Pokud se chce váš zaměstnanec přestěhovat v Česku na jiné místo, než kde doposud žil, pak musí oznámit změnu adresy na Ministerstvu vnitra České republiky, a to do 30 dnů. Jestliže tak neučiní, může být i deportován. Chcete, aby se váš zaměstnanec cítil bezpečně a nedostal se do takové situace? Kontaktujte Foreigners a my se o všechno důležité postaráme.

Vyplnil váš zaměstnanec před příjezdem v žádosti o vízum jinou adresu, než na které se po příjezdu vyskytuje? I tuto změnu musí nahlásit ministerstvu. Kdyby totiž nebyl k zastižení na adrese, kterou uvedl jako první, mohlo by ho to stát nemalé problémy.

Zdroj: Pexels
(Zdroj: Pexels)

Ptáte se, jak získat doklad o zajištění ubytování, pokud zaměstnanec ještě neví, kde bude bydlet, nebo zatím nepodepsal nájemní smlouvu? Jsou 2 možnosti:

  • Ubytování si najít už před příjezdem. U této varianty je nutno počítat s následujícím: časová náročnost při hledání, záloha ve výši jednoho nájmu a provize (obvykle ve výši 1 či 2 nájmů). Při této možnosti je tedy potřeba počítat s určitým finančním rizikem. Obraťte se na nás a my už Vašemu zaměstnanci pomůžeme.
  • Zprostředkovat si legitimní ubytování v Česku návštěvou cizinecké policie a české ambasády. Pod tímto odkazem najdete informace o tom, jak můžeme pomoci získat doklad o zajištění ubytování pro vašeho zaměstnance.

Máte další dotazy ohledně zprostředkování ubytování? Kontaktujte nás, rádi pomůžeme. Pro více informací odebírejte náš HR newsletterkde se dozvíte novinky týkající se expatů žijících v České republice.

Anglickou verzi článku o dokladu o zajištění ubytování, kterou můžete poskytnout vašim kolegům či zaměstnancům, najdete zde.

Veronika Tomková

Hi everyone! I am Veronika, a passionate traveler, music lover and guide for my foreign friends in Brno. I like working in an international environment and helping expats to get to know our country. Cultural and social interconnection makes sense to me. Then it is possible to understand each other better, I believe :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *