Cizinci za volantem: řízení v Česku s různými průkazy a možnost autoškoly

Ptají se vás vaši zahraniční zaměstnanci, jak je to v České republice s řidičskými průkazy? Chtěli byste jim poskytnout služební vozidlo nebo to dokonce vyžadujete, ale nejste si jistí administrativou? V článku jsme pro vás shrnuli, za jakých podmínek může cizí státní příslušník v Česku usednout za volant s průkazem, který už má v peněžence, a kdy potřebuje nějaký jiný. Zmíníme i autoškolu.

Pokud byl cizincův ŘP vydán v EU/EHP, může s ním u nás jezdit neomezeně.

Pokud byl cizincův ŘP vydán v EU/EHP, může s ním u nás jezdit neomezeně.

 

Řidičské průkazy ze zemí EU/EHP

Pokud ve vaší firmě zaměstnáváte pracovníky z ciziny, kteří vlastní řidičský průkaz vydaný v některé ze zemí Evropské unie (nebo také v Norsku, na Islandu, ve Švýcarsku nebo v Lichtenštejnsku), máme pro vás dobrou zprávu. S těmi lze totiž jezdit po celé České republice bez komplikací či jakéhokoliv omezení

Připomeňte jim však, aby si hlídali jejich platnost. Tu si totiž musí zase prodloužit v zemi vydání, což nemusí být vždy jednoduchá záležitost.

Pokud se zde cizinec plánuje usadit natrvalo, tedy chce mít v Česku svoje obvyklé bydliště, může (ale nemusí) si řidičský průkaz vyměnit za český. Ten si potom bude klasicky prodlužovat.

Pro zajímavost – stejně to platí i obráceně. Pokud zaměstnanec získá ŘP v České republice, může jej používat a popřípadě si jej vyměnit v jiných zemích EU/EHP

Pozor – pokud platnost českého ŘP cizinci vyprší a jedinec se už usadil v jiné zemi, pro prodloužení toho českého průkazu by musel doložit platné pobytové oprávnění na území ČR a podpůrné dokumenty (např. nájemní smlouvu, vyúčtování za energie, atp.). 

Výměna je tedy u delšího pobytu lepší strategie, a to v obou případech.

 

Je dobré připomenout

S platností pobytového oprávnění v ČR souvisí i koupě auta. Pokud se cizinec rozhodne pořídit si v Česku auto, musí svůj pobyt tady doložit. Koupit nový vůz a zaregistrovat si jej na sebe může tedy jen s pobytovou kartičkou

Pro občany Evropské unie je toto jistě jeden z důvodů, proč by si měli podat žádost o osvědčení o registraci, i když obecně v ČR mohou pobývat bez oprávnění.

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

 

Řidičské průkazy třetizemců

Co se týče třetích zemí, pravidla okolo řidičských průkazů jsou velmi individuální. V některých případech bude mít zahraniční zaměstnanec stejně jako u zemí EU možnost vyměnit si svůj ŘP za český. To se ale týká jen vybraných zemí – takových, které splňují podmínky stanovené Úmluvami o silničním provozu (např. Černá hora). 

V tomto případě je ale nutné rozlišovat mezi zaměstnancem, který do ČR přijel na vízum nebo pobyt jen na krátkou dobu (do 1 roku), a zaměstnancem, který tu plánuje pobývat déle než 1 rok s trvalým pobytem nebo přechodným pobytem. Cizinec, co je tu krátkodobě (do 1 roku) a jeho země splňuje podmínky stanovené Úmluvami může jezdit na svůj ŘP.

V tom druhém případě si cizinec svůj průkaz musí vyměnit za český do 3 měsíců od udělení pobytového oprávnění. Po 3 měsících se totiž jeho cizí ŘP stává neplatným a nemůže s ním vozidlo řídit. Dle našich informací z Ministerstva dopravy (Odbor agend řidičů) si může cizinec průkaz vyměnit i kdykoli později, nicméně po dobu od tří měsíců získání pobytového oprávnění do výměny ŘP nesmí usednou za volant.

Některé průkazy v Česku cizinci nevymění. Toto platí například pro USA, Mexiko, nebo Írán. V takových případech je potřeba, aby si váš zaměstnanec ke svému zahraničnímu ŘP pořídil také mezinárodní průkaz.

Mezinárodní řidičský průkaz je vydáván podle Úmluvy o silničním provozu (Ženeva 1949) nebo Úmluvy o silničním provozu (Vídeň 1968). Cizinec si jej musí nechat vystavit v domovské zemi a tam si jej i jezdit prodlužovat. 

 

Autoškola pro cizince?

Další možností je nechat vaše zahraniční pracovníky projít v Česku autoškolou, hezky od začátku až do konce, a získat český ŘP na základě složené zkoušky. Tento průkaz bude cizinci platit na celém území EU a v zemích EHP.

Pro cizince ze třetích zemí, kteří si ŘP nemohou vyměnit za český, je to často ta nejlepší možnost, protože si tak nemusí jezdit obnovovat svůj mezinárodní průkaz do země vydání (což může být komplikované a drahé).

Samotný kurz mohou vaši zahraniční zaměstnanci absolvovat hned v několika jazykových mutacích, včetně angličtiny, němčiny, nebo ruštiny. Při závěrečných zkouškách si ale musí zajistit tlumočníka!

 

Lékařské prohlídky pro řidiče od 65 let

Zaměstnáváte zahraniční pracovníky, kteří už jsou v seniorním věku? Pokud řídí, připomeňte jim, že od 65 letech věku je nutné se podrobovat zdravotním prohlídkám.

V praxi to funguje tak, že v 65 letech jde řidič na prohlídku, kterou si musí zopakovat v 68 letech. Další prohlídky musí absolvovat každé dva roky, a to nejdříve půl roku před narozeninami (nejpozději v datu svých narozenin). 

Chtěli byste vašim cizincům nabídnout možnost autoškoly v Česku? My vám s tím pomůžeme! Poradíme jim s výběrem English-friendly kurzu a provedeme je celým procesem až k závěrečné zkoušce a vyzvednutí ŘP na úřadě.

Zdroj Foto: Pexels.com
Zdroje článek: MDČR, Odbor agend řidičů MDČR,  PČR, auto.cz, Zákony pro lidi

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

2 thoughts on “Cizinci za volantem: řízení v Česku s různými průkazy a možnost autoškoly

  1. Vážená paní Terezo,

    Mám plátny německy řidičák i trvali pobyt v ČR od roku 2014.
    Včera mne zastavila policie i zakázala mne dále řídit auto protože jsem Německy řidičák nevyměnil za Český.
    Jak mám postupovat?

    Kristijan Fiket

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *