Bydlení s přidanou hodnotou – výhody colivingu v Česku (nejen) pro zahraniční zaměstnance

Obliba colivingu u nás v posledních letech stoupá. Atraktivní je především pro cizince, kteří do Česka přijíždějí za prací. Stále více populárním se ale stává i pro našince, kteří hledají flexibilní a cenově dostupné bydlení s něčím navíc. Ať už zaměstnáváte cizince nebo Čechy, coliving by mohl být zajímavou volbou také pro vaše zaměstnance. Mohou totiž v komunitních prostorech sdílet nápady, utužovat kolegiální vztahy, nebo využívat možnost spolujízdy do práce. Přečtěte si, co si o colivingu myslí čeští HR specialisté a jak se nájemníkům líbí život v jednom z prvních colivingových projektů v Česku – brněnském Domqu.

Když se řekne spolubydlení, mnohým z vás se možná vybaví studentské koleje – tedy sdílená sociální zařízení, věčně špinavá kuchyně a nedostatek energie pro probdělých nocích. To je však modernímu colivingu na míle daleko.

 

Coliving je vhodný především pro mladé profesionály, kteří chtějí sdílet své nápady.

Coliving je vhodný především pro mladé profesionály, kteří chtějí sdílet své nápady.

 

Základní výhody colivingu

Colivingem rozumíme moderní sdílené bydlení. Narozdíl od vysokoškolských kolejí je pro něj charakteristická vyšší úroveň života, větší flexibilita a také větší soukromí

Trend colivingu se nejvíce uchytil v Praze, jak podotýká v reportáži pro Českou televizi Jakub Stanislav, ředitel investičního oddělení CBRE. Rozvíjí se ale a evidentně se bude rozvíjet dál také v ostatních univerzitních městech v Česku, například v Brně nebo v Plzni.

Co do místa jako takového, coliving může vzniknout leckde – například tam, kde se dříve nacházelo něco jiného (třeba hotel). V dnešní době už ale existují objekty přímo vybudované pro tuto potřebu. Už ve stadiu developerství se v tomto případě dbá na to, aby byla nemovitost pro coliving perfektně uzpůsobena

Každý nájemník colivingového domu má svůj soukromý pokoj na vysoké úrovni se sociálním zařízením. V budově se potom nachází celá škála společných (a společenských) místností – od kuchyně přes hernu, posilovnu a bar až po studovnu a pracovnu

Studijní a pracovní místnosti v colivingových domech se potom stávají místy, kde kvete home office, coworking a remote work. Coliving a coworking spolu jdou ruku v ruce. I proto se coliving stává atraktivní také pro firmy s mezinárodním přesahem, které hledají vhodné bydlení pro své (nejen) zahraniční zaměstnance.   

  

Zaměstnanci „pod jednou střechou“

Podle Terezy Sichové, která pracuje jako HR Business Partner u IFE-CR, a.s., je výhod colivingu pro společnosti hned několik: „Myslím, že tento způsob bydlení může novému zaměstnanci přinést více nových kontaktů a příjemnější adaptaci na nové prostředí. Tím, že je obklopen více lidmi, kteří mohou řešit stejné otázky, například jak se zorientovat v novém městě, může se snadněji  začlenit do nové společnosti a nebát se tak „nástrah“, které s sebou může nést třeba rozhodnutí jít pracovat do ciziny,“ říká Sichová.

I z hlediska lidských zdrojů vidí v tomto typu bydlení výhodu. My na HR máme případně jistotu, že si informace, které k zaměstnancům potřebujeme dostat, navzájem díky blízkosti sdělí,“ doplňuje.

Veronika Látalová, HR specialistka ze společnosti Lufthansa InTouch s těmito názory souzní – zejména co se týče usnadnění života zahraničním zaměstnancům: Našim zaměstnancům možnost spolubydlení s dalšími jistě usnadňuje první dny a týdny po příjezdu. Často přijíždějí sami a je to jejich první zkušenost s Českou republikou. Možnost sdílení prvních zážitků s ostatními má jistě podpůrný efekt,“ podtrhuje. 

Vzájemnou podporu nájemníků zejména ze začátku zdůrazňuje i Iva Kurej, site administrator ve společnosti Atlas Copco Services: „V prvních měsících to bylo určitě pro naše zahraniční kolegy daleko jednodušší, než kdyby žili každý ve svém bytě, případně i v jiném domě nebo jiné čtvrti. Adaptace v novém prostředí byla rychlejší, protože se mohli podporovat, mohli sdílet novinky, a radit si v nových situacích,“ vysvětluje.

 

Home office za koronaviru

V době koronavirové, kdy se tzv. home office stává spíše standardem než výjimkou, se coliving a coworking osvědčuje zaměstnancům, kteří jsou ze svých kancelářích zvyklí na neustálou stimulaci ze strany kolegů. Možnost coworkingu v rámci colivingu tak může poskytnout lidem podobné multikulturní prostředí, jaké by měli ve svých mezinárodních firmách, pokud by byly během lockdownu plně přístupné. 

Jak naznačuje idnes.cz, coliving vlastně byl a je ideální místo na přečkání pandemie. Díky izolaci soukromých prostor každého klienta se nájemníci nemusí v budově potkávat, pokud vyloženě nechtějí. Společné prostory jsou potom dostatečně velké, díky čemuž dají dodržovat bezpečnostní vzdálenosti. 

V colivingových domech funguje úklidová služba, která v prostorech nejen udržuje pořádek, ale také je dezinfikuje proti COVID-19, což v klasických nájemních domech nemusí být nutně pravidlem

 

Lék na samotu i bytovou krizi pro mileniály

Podle serveru enterpreneur.com je coliving žádaný především mezi mileniály (tedy lidmi narozenými zhruba mezi rokem 1981 a 1996). Mladí singles mohou coliving využít jako přechodné bydlení – takovou přestupní stanici mezi bydlením u rodičů a bydlením ve vlastním, mezi životem studentským a profesním.

Jelikož byty nejsou pro mladé lidi v dnešní době snadno přístupné, dočasný život v colivingu na pár let jim může poskytnout čas na to, aby si vybudovali kariéru a pořešili si svoji finanční situaci. Díky společným prostorám se nebudou cítit osamocení a zároveň si vyvinou smysl pro samostatnost a zodpovědnost

 

Základní výhody colivingu

Jak upozorňuje idnes.cz, „I když colivingové projekty primárně vyhledávají lidé ve věku od 24 do 39 let, postupně se tento trend začíná prosazovat i mezi dalšími věkovými kategoriemi.“ Nemusíte se tedy bát coliving doporučit i zaměstnancům, kteří už by se třeba osobně za mladé tak úplně neoznačili. Coliving je vhodný pro profesionály v každém věku a v různých životních situacích (například když se někdo z jakéhokoliv důvodu ocitne sám). 

Nabízí totiž již zmiňovanou flexibilitu – tedy že smlouva se nemusí nutně podepisovat na celý rok, jako je tomu u klasického podnájmu, ale třeba jen na pár měsíců

Coliving je také komfortní v tom, že nájemníkům umožňuje v klidu budovat kariéru nebo řešit jiné životní cíle, aniž by se museli starat například o placení služeb. V mnoha colivingových domech také nájemníci nemusí myslet na domácí práce, nákup potravin, internet, praní prádla, údržbu a drobné opravy a podobně.

Zahraničním zaměstnancům potom coliving pomůže lépe se integrovat v České republice. Jelikož v colivingových projektech většinou bydlí různorodá škála nájemníků, včetně digitálních nomádů z různých koutů světa, mohou spolu sdílet dojmy o tom, jaké je to být expatem v České republice a vzájemně si pomáhat. 

Nájemníci české národnosti se potom mohou obohatit jinými kulturami a třeba se i naučit nějaký obskurnější cizí jazyk (například perský nebo srbský).

 

Domeq Brno – Ideální bydlení pro (nejen) mladé profesionály

V Brně je perlou colivingu Domeq. Jedná se o colivingový dům (vlastněný společností CTP, spravovaný Foreigners), který se nachází na ulici Dornych, v blízkosti říčky Ponávky. Je to moderní koncept spolubydlení, jehož nájemníci si mohou užít kombinaci soukromí, sociálního života a inspirující atmosféru coworkingu.

Díky rozmanité škále nájemníků z celého světa se také Domeq dá považovat za tavící kotlík kultur. Hlavní koordinátorka Domqu Veronika Svobodová o projektu říká: „Líbí se mi, že v Domqu je každý jiný a každý má zajímavý příběh.

Aktuálně (květen 2021) v Domqu bydlí 156 nájemníků. Mezi top 5 nejvíce zastoupených národností patří:

 

table of domeq tenants

 

V Domqu ale najdete nájemníky také z: Bosny, Japonska, Řecka, Ruska, Německa, Ukrajiny, Irska, Norska, Maďarska, Egypta, Portugalska, Francie, Dánska, Nepálu, Belgie, Brazílie, Jordánska, Azerbajdžánu, Indonésie, USA, Makedonie, Íránu, Ghany, Chorvatska, Indie, Libanonu a Spojených arabských emirátů.

Rozložení nájemníků v Domqu co do zaměstnání je potom následující:

 

Poměr pracujících ku studentům a zaměstnanců firem ku freelancerům v Domqu.

Poměr pracujících ku studentům a zaměstnanců firem ku freelancerům v Domqu.

 

Všichni tito nájemníci se mohou setkávat ve společných prostorách například při ranním pití kávy, nebo v posilovně. V rámci coworkingu mohou také pracovat na projektech pro vaši firmu ve speciálně vyčleněné coworkingové lobby

Po práci se potom všichni mohou socializovat a vyměnit si více nápadů na jedné z teras Domqu, kde se konají například i lekce jógy.

 

Domeq je oblíbený hlavně mezi cizinci, ale najdete v něm i profesionály z ČR.

Domeq je oblíbený hlavně mezi cizinci, ale najdete v něm i profesionály z ČR

 

Bydlení v Domqu je život s přidanou hodnotou

Kim Lougart, mladý profesionál z Dánska, o svém životě v Domqu říká následující: „Je to pro mě perfektní místo, protože skvěle sedí mému životnímu stylu a poskytuje mi přidanou hodnotu.“ A je to právě ona přidaná hodnota, která coliving v Domqu odděluje od ostatních typů bydlení. 

Lougart oceňuje především služby, které může v rámci svého bydlení v Domqu využívat – od úklidů jednotky až po prádelnu. Nadšený je i z toho, že mu coliving v Domqu poskytuje volbu mezi samotou a socializací dle aktuální nálady: „Můžu klidně pracovat ve svém pokoji nebo se můžu připojit k ostatním v coworkingovém lobby nebo studovně, pokud zrovna nechci být sám,“ doplňuje Lougart.

Lougart pracuje z Domqu na bázi remote worku, tedy práce na dálku. Jak už jsme psali, coliving, home office, coworking a remote work spolu jdou ruku v ruce. Ještě více se síla této kombinace projevuje během pandemie, jak Lougart také podotýká. Kvůli koronaviru musí většina populace pracovat z domu a používat k tomu aplikace jako Zoom a MS Teams . . . Mnoho lidí si na tento způsob komunikace zvyklo a CEO a manažeři se začínají zamýšlet nad nutností kancelářských prostor . . . místa jako Domeq se tak můžou stát útěchou v nejistých situacích.

Lougartovy názory sdílí i Estelle Loussouarn, studentka z Francie a stážistka v agentuře Foreigners. Podle ní je hlavní výhoda Domqu v tom, že jí poskytuje rovnováhu soukromého a veřejného života. Líbí se mi, že si můžu vybrat, jestli v klidu a tichu pracovat ve svém pokoji, nebo se přesunout do lobby a pracovat mezi lidmi,“ říká Loussouarn. Chváli si  rovněž multikulturní prostředí Domqu, které je pro coliving typické: „Život mezi jinými expaty mě uklidňuje, protože si všichni vlastně procházíme tím samým. Člověk se také může seznámit se zajímavými lidmi z celého světa a sdílet svoje zkušenosti.

 

Vzájemná podpora a jednodušší komunikace

I Sichová si Domeq, který její společnost využívá pro své zahraniční zaměstnance, pochvaluje: „Vybrali jsme jej díky vhodné lokaci a službám, které v rámci ubytování nabízí. Rozhodně musíme ocenit i velmi hladkou komunikaci s jeho pracovníky. Vyhovuje nám, že v něm funguje recepce, takže se nájemník může kdykoliv přihlásit/odhlásit nebo vyřešit, co potřebuje. Zároveň je pro nás na HR přehledné, mít zaměstnance ‚pod jednou střechou‘, dodává. 

Veronika Látalová z Lufthansy InTouch tuto výhodu potvrzuje: Dává nám to další možnost, jak komunikovat, dozvědět se o tom, když má někdo potíže nebo z čistě praktického hlediska předávat vybavení a dokumenty.“

 

Přihlaste se k našim HR novinkám

Nechte nám svůj email a dostávejte užitečné tipy nejen pro zaměstnavatele expatů v České republice.

 

Výhodou toho, že jsou cizinci z jedné společnosti na jednom místě je potom i to, že spolu mohou navazovat přátelské vztahy. Podle Látalové je dobré, že v prostředí, jako je Domeq, mohou zaměstnanci využít možnosti společného sdílení volného času při objevování města a okolí.“ 

Souhra ve společenském životě totiž vede k souhře v práci. To je potom důležité především během pandemie, kdy spousta zaměstnanců pracuje na home office. Jak Látalová vysvětluje: S ohledem na současnou situaci, kdy polovina zaměstnanců začala pracovat z domu, to vítáme ještě více než dřív. Víme, že se navzájem mohou podpořit a podržet, což je něco, co jim jako zaměstnavatel dokážeme poskytnout jen do určité míry.“

I Iva Kurej ze společnosti Atlas Copco Services si pochvaluje výhody Domqu a jeho služeb pro svoje zaměstnance: „Domeq jsme si vybrali proto, že se nám líbilo moderní prostření, poskytované služby a hlavně dostupnost. Byl nám doporučen a rádi ho ostatním doporučíme i my.“

 

Obliba trvá navzdory uzavření hranic

Domeq se těší zájmu ze strany potenciálních nájemníků prakticky neustále, a to i navzdory uzavření hranic, ke kterému došlo kvůli pandemii koronaviru. Ačkoliv naplněnost kapacity budovy během krize mírně klesla, nebylo to tak dramatické, jak by někdo mohl čekat. Cizinců sice totiž ubylo, ale zato o coliving v Brně začalo jevit zájem více profesionálů z České republiky. 

Mezi nimi je i kameraman, fotograf a umělec Tomáš Macháček, který si život v Domqu pochvaluje podobně jako Lougart a Loussoarn. Oceňuje především jeho unikátnost a onu přidanou hodnotu: Na Domqu se mi líbí hlavně odlišný způsob života a také fakt, že se nemusím o nic starat a můžu si vybrat z široké nabídky nadstandardních služeb. 

Další výhodou života v této colivingové budově je podle něj rozhodně jeho přátelská komunita. I když bydlím sám, tak mi nepřijde, že bych tady byl sám. Žije to tu a lidé jsou hodně přátelští. Velmi často se stane, že se s někým dám jen tak do řeči,“ komentuje Macháček.

Hledáte ubytování pro své (nejen) anglicky mluvící zaměstnance? Zajistěte jim i vy bydlení v Domqu, kde ocení jak pohodlí a kompletní servis, tak mezinárodní komunitu. Více informací najdete na jeho webových stránkách.

 

Zdroje článku: ivysilani.cz, idnes.cz, entrepreneur.com

Tereza Walsbergerová

Hello! I'm Tereza and I'm a wordsmith and literature nerd from Brno. Although I was born and raised in the Czech Republic, I know all too well from my time living in Texas what it's like to be a "stranger in a strange land." I am excited to share all kinds of information with y'all!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *