2020: Ministerstvo vnitra ČR přestalo pořizovat kopie některých dokumentů

Ministerstvo vnitra České republiky zavedlo letos změny, které se týkají všech expatů a zahraničních studentů žijících na území České republiky. Co je nového a jaké dokumenty musí mít připravené každý cizinec, když žádá o prodloužení dlouhodobého a trvalého pobytu v Česku?

Ministerstvo vnitra zavedlo letos změny týkající se kopií dokumentů.

Čím musí být vybaven každý cizinec, jenž Česku žádá o prodloužení svého víza? Odpověď je jasná: všechny doklady, které po něm požadují úředníci na Ministerstvu vnitra České republiky. Od 1. ledna tohoto roku ale nastala podstatná změna v práci s dokumenty: už není možné přinést originály a nechat udělat kopii přímo na místě, jak to bylo dříve. Pracovníci ministerstva vnitra nepořizují kopie dokumentů předkládané k žádostem a jiným podáním, proto je potřeba přinést buď originály dokumentů nebo jejich úředně ověřené kopie. Pořizované budou nadále jenom kopie cestovních a matričních dokladů jako rodný nebo oddací list. Přečtěte si víc o předešlých změnách v zákonech pro všechny cizince v tuzemsku!

Co se tím mění pro administrativu ve firmách, kde pracují cizinci? Lidé z HR oddělení by měli své zaměstnance vybavit originálem navíc pro účely pobytu. Tak bude mít expat doklad, který předloží v kanceláři ministerstva vnitra, až půjde žádat o prodloužení svého víza nebo o nové vízum.

Expat by měl předložit v kanceláři Ministerstva vnitra buď originály dokumentů nebo jejich úředně ověřené kopie.

Jak se k tomu vyjádřili naši kolegové, kteří pomáhají cizincům řešit jejich imigrační záležitosti?

Naše konzultantky v Praze a v Plzni ze vlastní zkušenosti tvrdí, že všechny originály si v různých odděleních ministerstva vnitra opravdu nechávají. Pražská konzultantka navíc říká, že měla pětičlennou rodinu a musela udělat pět kopií nájemní smlouvy, aby každý měl svou vlastní. Co se týče Brna, tak máme zkušenost, že například u pojištění nebo nájemní smlouvy stačí přinést ukázat originál a nechat obyčejnou kopii.

Máte navazující dotazy? Potřebujete poradit v administrativě pro vašeho kolegu ze zahraničí? Neváhejte si objednat pomoc našeho konzultanta.

Přihlaste se k našemu newsletteru a dostávejte novinky v zaměstnávání cizinců v Česku přímo do vaší schránky!

Karyna Babkova

Hello, dear readers! I am a Ukrainian student, currently studying for a Master's degree in Masaryk University and I am deeply honoured to have a chance to share with you some important and interesting information about living in Brno. Hopefully, you will find my articles useful and entertaining xx

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *